Darkeyes » Specials » Superfoods
Darkeyes: Informatie van A tot Z

Alles over superfoods

Alles over superfoods Superfoods is een term die wordt gebruikt voor bepaalde natuurlijke voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Vaak worden ze al eeuwenlang gebruikt als gezonde voedingsbron door inheemse volkeren die er geneeskrachtige functies aan toeschrijven. Deze voedingsmiddelen worden in de natuur gevonden of worden biologisch gekweekt. Ze bevatten vaak grote hoeveelheden aan gezonde voedingsstoffen, zoals: mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, vitaminen, aminozuren en enzymen. In de afgelopen jaren is de populariteit van superfoods snel gestegen en steeds meer mensen voegen het toe aan hun dagelijkse dieet. Hoewel de werking van superfoods niet wetenschappelijk bewezen is, zweren veel mensen bij de positieve invloed die deze voedingsmiddelen op de gezondheid hebben.

Waarom superfoods gebruiken?

Steeds meer voedingsmiddelen bevatten allerlei (vaak chemische) toevoegingen, die zich ophopen in ons lichaam nadelig zijn voor onze gezondheid. Ook de grote hoeveelheden suikers, vetten en cafeïne in ons dagelijkse voedingspatroon zijn slecht voor ons lichaam. Tevens bevatten gekweekte groente en fruit steeds minder en minder mineralen en vitaminen, wat voor tekorten kan zorgen. Dit alles heeft een slechte invloed op onze gezondheid. Superfoods kunnen een oplossing bieden voor deze problemen.

Hoe gebruik je ze in je dagelijkse voeding?

Moet je nu gelijk je hele voedingspatroon omgooien? Nee, de superfoods zijn vaak prima toe te voegen aan de gebruikelijke maaltijd. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen die superfood aan hun dagelijkse dieet toevoegen, dit vooral gebruikt bij hun ontbijt. Denk hierbij aan bessen en zaden die met yoghurt worden gegeten. Een andere populaire vorm om superfoods te eten is door ze toe te voegen aan smoothies, hiervoor worden vooral fruit, groenten en poeders gebruikt. Maar ook aan de lunch en het avondeten worden steeds vaker superfoods toegevoegd, zoals bijvoorbeeld quinoa als vervanger van pasta of rijst. De superfoods zijn er in verschillende vormen. Zo worden deze in hun natuurlijke vorm gegeten, zoals bijvoorbeeld blauwe bessen, maar ze kunnen ook als concentraat te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld in tabletvorm zoals bij spirulina.

Let op!

Er moet echter wel voorzichtigheid geboden worden met gebruik van superfoods, zoals met ieder voedingssupplement, wanneer men medicijnen gebruikt of aan een bepaalde aandoening lijdt. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van lijnzaad zorgen voor een versnelde afbraak van medicijnen waardoor deze niet optimaal meer werken. In het geval van ziekte of medicijngebruik is het dus verstandig eerst overleg met een arts te plegen voordat de superfoods gebruikt worden. Ook is het bij bepaalde superfoods belangrijk je aan de dosering te houden omdat dit anders problemen kan veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het geval is bij maca en lijnzaad.

Soorten superfoods

Hieronder volgt een lijst van superfoods met een korte omschrijving. Meer informatie zal in de bijbehorende artikelen gegeven worden.

Zaden

 • Hennepzaad: Een van de meest populaire superfoods, bevat vele vitamines en mineralen.
 • Lijnzaad: Zaden die een bron zijn van voedingsvezels en Omega 3 vetzuren, ook verkrijgbaar als olie.
 • Quinoa: Zaden die lijken op graan, het is een bron van eiwitten en vezels.
 • Chia zaden: Zaden die een grote bron vormen van Omega 3 vetzuren.

Groente en fruit

 • Spinazie en boerenkool: Hoog gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen.
 • Bosbessen: Hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen.
 • Granaatappel: Hoog gehalte aan antioxidanten.
 • Acai bes: Is na cacao de grootste bron van antioxidanten ter wereld.
 • Goji-bessen: Bevat vele mineralen en aminozuren.

Overig

 • Tarwegras: Grote bron van aminozuren en mineralen.
 • Rauwe cacao: Bevat de hoogste concentratie anti-oxidanten van alle voedingsmiddelen. Wordt verkocht als bonen, poeder, cacao nibs of boter.
 • Kokosolie: Wordt gemaakt van kokosnoten, is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en nutriënten.
 • Spirulina: Een zoutwater alg die als poeder of tabletten wordt verkocht, en een grote bron van proteïne vormt.
 • Maca: Dit is een knolgewas, hier vooral verkrijgbaar als poeder, het is een grote bron van proteïne en mineralen.
 • Chlorella: Een eencellige zoetwater alg die als poeder of tabletten wordt verkocht, en een grote bron van proteïne vormt.
Superfoods: lijnzaad

Superfoods: lijnzaad

Een momenteel steeds populairder wordend superfood is lijnzaad. Dit is ook niet zo gek, want het bevat een hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen. Zo bevat het onder andere een hoog gehalte aan…
Waarom superfoods gezond zijn: Antioxidanten

Waarom superfoods gezond zijn: Antioxidanten

Antioxidanten, een term die je tegenwoordig steeds meer hoort als het om gezonde voeding gaat. Het is een term die je ook vaak tegenkomt als het om superfoods gaat. Zo zijn algen supplementen en bepaa…

Superfoods: chiazaad

Een populair voedingsmiddel uit de huidige superfood trend is chiazaad. Dit kleine zaadje uit Midden-Amerika doet naar verluid veel goeds voor de gezondheid en wordt dan ook door steeds meer mensen to…

Superfood: boerenkool

Bij superfoods denk je vaak aan allerlei exotische vruchten, aan speciale zaden of aan vreemde voedingssupplementen zoals algen. Er zijn echter ook verschillende superfoods die gewoon op Nederlandse b…

Superfood: cacao nibs

Superfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn de cacao nibs. Deze vorm van rauwe cacao is makkelijk toe te voegen aan allerle…
Gepubliceerd door Darkeyes op 05-11-2013, laatst gewijzigd op 10-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • http://www.voedselencyclopedie.nl/superfood
 • http://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/gezond-eten-met-superfoods
 • http://www.nu.nl/gezondheid/3499619/superfoods-worden-steeds-populairder.html
 • http://superfoodstore.nl/12-goji-bessen-raw.html
 • http://www.rawfood-superfoods.nl/blauwe-bessen.htm
Schrijf mee!