Darkeyes » Specials » Tuin vol dieren
Darkeyes: Informatie van A tot Z

Een natuurlijke tuin voor allerlei dieren

Een natuurlijke tuin voor allerlei dieren De tuin, een stukje natuur bij huis. Vele mensen houden van allerlei soorten dieren in de tuin. De huidige tuintrends maken de tuin echter vaak een minder geschikte plek voor dieren, door het gebruik van beton en kiezels. Hoe u uw tuin weer geschikt kunt maken, om zo allerlei dieren aan te trekken, wordt in de artikels bij deze special uitgelegd. Op deze manier kunt u uw tuin levendiger maken, en ook de natuur in Nederland een handje helpen.

Waar moet de tuin aan voldoen?

Om dieren aan te trekken, moet een tuin over het algemeen natuurlijk aandoen. Dit betekent bloemenperken in plaats van kiezel, hagen in plaats van een schutting en natuurlijke borders van bijvoorbeeld keien in plaats van beton. Dit alles biedt meer schuilplekken en potentiële voedingsbronnen voor dieren. Verschillende elementen van een tuin zijn belangrijk voor het aantrekken van allerlei diersoorten.

Planten

Zo is voor een diversiteit aan dieren, ook een diversiteit aan planten nodig. Planten zijn immers voor vele dieren en insecten belangrijk, omdat ze dienen als voedselbron en als schuilplek. Zo zijn planten met bessen en vruchten een belangrijke voedselbron voor allerlei vogels, en planten met bloemen die nectar bevatten een belangrijke voedselbron voor vlinders. Ook trekken verschillende soorten planten verschillende soorten insecten aan, die op hun beurt weer een voedselbron vormen voor allerlei andere dieren zoals vogels en amfibieën.

Vijver

Ook een vijver is een belangrijk element voor het aantrekken van allerlei dieren. Het vormt natuurlijk een drinkplek, trekt waterinsecten aan en vormt een leef plek voor verschillende soorten amfibieën. Hierbij is de manier waarop de vijver is aangelegd natuurlijk wel belangrijk, deze moet ook natuurlijk aandoen.

Tuin aanpassen

Vaak is het aanpassen van de tuin om deze diervriendelijker te maken geen groot karwei. Iedere tuin kan diervriendelijker gemaakt worden. Ook op een balkon kunnen er aanpassingen gedaan worden om dieren aan te trekken, door het gebruik van bepaalde planten, of het plaatsen van een mini vijver. Het levert mooie tafereeltjes op, en de natuur in Nederland, die het momenteel toch al moeilijk heeft, wordt hiermee geholpen. In de artikels die bij deze special horen wordt uitgelegd hoe u uw tuin kunt verbeteren om verschillende diergroepen aan te trekken.
De levende vijver

De levende vijver

Een vijver is een populair onderdeel van de tuin. Vijvers zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, vaak aangepast aan de tuin waarin ze zijn aangelegd. Vele mensen houden van natuurlijk oge…

De tuin egelvriendelijk maken

De natuur in ons land heeft het steeds moeilijker. Meer en meer natuurgebied verdwijnt, en Nederland verstedelijkt. Vaak is het enige toevluchtsoord voor dieren onze achtertuin. Echter, door de huidig…
De tuin vogelvriendelijk maken

De tuin vogelvriendelijk maken

Vogels krijgen het steeds moeilijker in ons land, steeds meer natuur verdwijnt en daarmee ook het natuurlijke leefgebied van de vogels. Vogels kunnen zich echter goed aanpassen, en kunnen daardoor ook…
Meer vlinders in uw tuin

Meer vlinders in uw tuin

Vlinders, een van de weinige insectensoorten die daadwerkelijk geliefd zijn bij vele mensen. In hun vele kleuren en varianten zijn ze vaak een lust voor het oog. Het is dan ook erg leuk om een tuin vo…
Gepubliceerd door Darkeyes op 13-12-2013, laatst gewijzigd op 18-12-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!